JO granskar Malmöanstalt

Justitieombudsmannen (JO) har beslutat att granska ett ärende på Kirsebergsanstalten i Malmö, där en intagen på anstalten hävdar att han satts i isoleringscell utan anledning, och att han nekades träffa en sjuksyster.

Det är en 19-åring från Kristianstad som sitter intagen på Kirsebergsanstalten i Malmö som i sin anmälan till Justitieombudsmannen radar upp flera incidenter, där han känt sig felbehandlad. Bland annat ska en i personalen ha satt honom i isoleringscell utan anledning, och anmälaren hävdar att vårdaren ofta sätter intagna i isolering utan skäl.

Sprayades med tårgas
Vid ett annat tillfälle ska samma vårdare ha nekat 19-åringen att få prata med en sjuksyster, och när den intagne då ville ha en förklaring ska han ha sprayats med tårgas.
19-åringen hävdar vidare att vårdaren även använt rasistiska tillmälen om andra fångar, och att han nekat 19-åringen att tända lamporna med motiveringen att de skulle ska spara ström. Vid samma tillfälle ska han även ha hotat att spraya tårgas igen.

Nekades dusch
Den intagne säger också att hans toalett är smutsig och äcklig, att han inte har något toapapper och att han nekats att duscha för fjärde dagen i rad.
Senast den 21 maj vill Justitieombudsmannen att kriminalvården har bemött anklagelserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".