Studenter får lära hederlighet

Förra året avslöjades några studenter vid Campus i Helsingborg för att ha fuskat med sina uppsatser. Nu får alla studenter på service managementutbildningen undervisning i akademisk hederlighet för att lära sig var gränserna går.

– Det här svärtar ner utbildningens rykte. Jag kan tänka mig att jag får det emot mig när jag kommer ut till ett företag, säger Mikael Bergendahl.

Efter avslöjandet om att de sex studenterna vid service management utbildningen hade plagierat text och använt sig av falska intervjuer i sina uppsatser ska nu alla studenter vid utbildningen lära sig vad akademisk hederlighet innebär. Tanken är att det ska förhindra att fler lockas att fuska.

Det fuskas händer då och då. Elin Bommenel, studievägledare vid utbildningen, säger att ett eller ett par fall har anmälts varje år sedan utbildningen startade för sju år sedan.

Det handlar också om okunskap om var gränserna går och inte minst hur man ska hantera sina källor. Just därför behöver studenterna lära sig vad akademisk hederlighet är.

– Vi har inte haft ett enda tillbud sedan vi började informera föra hösten, säger Elin Bommenel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista