Helsingborg saknar räddningsplaner

Helsingborg är en av flera svenska kommuner där det finns företag som bedriver särskilt farlig verksamhet men det saknas godkända planer för räddningsinsatser när det gäller dessa.

Flera företag i Helsingborg, bland annat Kemira och oljehamnen, omfattas av Sevesolagen. För att uppfylla lagens krav ska bland annat tillsynsmyndigheten få ta del av räddningsplanerna och de ska visas upp för allmänheten och uppdateras vart tredje år.

I Helsingborg finns det räddningsplaner, det säger tillförordnade räddningschefen Kenney Phil i Helsingborg. Men de är inte godkända eftersom man inte vill skicka materialet i dess helhet till tillsynsmyndigheten länsstyrelsen. Skälet är bland annat att planerna är väldigt detaljerade och innehåller känsliga uppgifter som man inte vill ska bli offentliga, inte minst när det gäller Kemira.

– Det finns uppgifter i de planerna som vi inte gärna ser att alla får tillgång till som hur organisationen ser ut, hemliga telefonnummer. En mängd olika uppgifter, säger Kenney Phil.

För att räddningsplanerna ska bli godkända enligt Sevesolagen har Kenney Phil inlett diskussioner med länsstyrelsen om hur de ska presenteras både för länsstyrelsen och allmänheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista