Dagvård för narkomaner läggs ner

Efter att i flera år ha fått allt färre klienter ska nu den kommunala dagvården för narkomaner i Lund läggas ner. Det beslutade socialnämnden på ett sammanträde i torsdags.

På dagvården för narkomaner i Lund är man inte förvånade över socialnämndens beslut att lägga ner verksamheten.

Dagvården för narkomaner har funnits i tolv år. Men de senaste åren har man sett hur antalet klienter som söker sig till verksamheten konstant minskat, trots att narkomanerna i Lund är många.

Det är socialsekreterarna som ska remittera folk som är i behov av vård till dagvården men det görs i allt mindre omfattning. Vad förklaringen är till det vet man inte på dagvården.

– Det har vi undrat under många år och vi har inte fått något svar, säger Marlis Svensson, socialrådgivare på dagvården för narkomaner.

Vad nedläggningen kan innebära för de narkomaner som ännu är inskrivna på dagvården är oklart men det kan det bli så att missbrukare istället måste skickas till institutioner på andra orter.

Och även om Marlis Svensson är orolig för vad som ska hända med hennes klienter så var nedläggning den enda utvägen, säger hon.

– Vi vägrar och jobba under sådana förhållanden där vi sitter dagarna i ända och vet att det är jättemånga som skulle behöva vår hjälp men vi får inte jobba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista