Privat äldreboende anmäler sig själv

Ett äldreboende i Lund som drivs av det privatägda företaget Attendo Care har anmält sig självt efter att en av de boende skadats när han vägrade att gå och lägga sig. I januari i år upptäckte personal på Ärtans demensboende i Lund att en av de boende på hemmet hade ett sår på armen.

Eftersom såret inte fanns där dagen innan, anmälde personalen händelsen till verksamhetschefen. En utredning konstaterade att såret sannolikt uppstått under natten när en undersköterska arbetade på avdelningen.

Enligt utredningen uppgav många av de boende på hemmet att sköterskan flera gånger tvingade de boende att gå och lägga sig, trots att de inte ville det och att de släpats in på rummen om de vägrade. Den övriga personalen vittnade om att de boende brukade bli mycket oroliga och nervösa varje gång undersköterskan var i tjänst.

Utredningen som Attendo Cares verksamhetschef gjorde, kan ändå inte slå fast att det är undersköterskan som orsakat såret på underarmen, eftersom det varken finns vittnen eller andra bevis. Attendo Care har ändå tills vidare tagit undersköterskan ur tjänst på Ärtans demensboende.

P4 Radio Malmöhus har sökt Attendo Care för en kommentar utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista