Tågtunnel genom Åkarp kan bli verklighet

Den tågtunnel genom Åkarp som Burlövs kommun länge kämpat för kan nu komma att bli verklighet. Vid ett möte igår mellan de berörda parterna beslöts att banverket ska skissa på kostnaderna och göra en bullerprövning och Region Skåne ska utse en förhandlingsperson som ska försöka hitta en lösning på finansieringen.

– Vi har ju redan kapacitetsproblem när det gäller järnvägen i Skåne, och speciellt då i Malmö-Lund området, säger Pia Kinhult, moderat regionråd.

Pia Kinhult menar att det här är en svår fråga. En tunnel genom Åkarp kostar mycket pengar - hur mycket är det ingen som räknat på, säger hon men talar om en fördubbling jämfört med alternativet att bygga fyra spår i marknivå och då tickar det iväg uppemot ett par miljarder kronor.

Samtidigt skulle markspåren innebära mycket buller i ett tätbefolkat område eftersom E6an går strax intill. Dessutom, om man bygger markspår är den marken också låst i många år framöver, säger Pia Kinhult som kan tänkta sig alternativa sätt att räkna.

– Säg nu att vi hade grävt ner järnvägen då hade man frigjort all denna mark och kunnat sälja den till någon.

Och nu är det bråttom. I juni ska förhandlingspersonen börja jobba och deadline är satt till den första oktober och då ska något slags besked presenteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista