Escapediskriminering i Hovrätten

Hovrättsförhandlingarna om olaga diskriminering på krogen Escape i Malmö har inletts. Enligt tingsrättens dom ska Escape betala skadestånd till fyra män med utländsk bakgrund som nekats tillträde till krogen.

Men Escape erkänner inte brott och ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, tycker att tingsrättens skadestånd är för lågt ställt.

I oktober 2004 bestämde sig några unga män för att testa om det förekommer etniskt diskriminering i Malmös krogköer. På Escape fick de i gruppen som hade traditionellt svenskt utseende komma in medan de med annan etnisk bakgrund fick veta att de måste ha VIP-kort eller stå med på gästlistan för att kunna lösa entré.

Escapes ägare nekade till olaga diskriminering men dömdes ändå av tingsrätten till att betala skadestånd om 15 000 kronor vardera till de fyra män som stoppats i dörren.

I hovrättsförhandlingarna yrkade advokaten på att krogen i första hand ska frias från alla anklagelser och i andra hand på att skadeståndet ska sättas ner.

Att personerna med svenskt utseende släpptes in trots att VIP-kort och gästlista gällde var ett misstag hävdar advokaten. Försvaret hävdar också att de män som nekats tillträde till krogen systematiskt testade en tes och att det förmildrar de kränkande omständigheterna.

Ulrika Dietersson som representerar DO i de pågående hovrättsförhandlingarna håller inte med om det. Tvärtom yrkar hon på att hovrätten ska döma ut ett högre skadestånd än vad tingsrätten gjorde.

- De har blivit utsatta för en allvarlig kränkning. De har fått svart på vitt att de särbehandlats på grund av sitt utseende, säger Ulrika Dietersson, DO.

I morgon fortsätter förhandlingarna i hovrätten i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista