Snart ska Rakel vara i full drift

Inom en månad tror Krisberedskapsmyndigheten att polisens nya kommunikationsradiosystem Rakel ska fungera fullt ut. Tidigare i vår togs det ur bruk av polisen i Skåne, eftersom ljudkvaliteten var för dålig.

Vissa förbättringar gjordes, men det var inte tillräckligt för att polisen skulle vara nöjd.

– Vi vill ha det bättre, och har vi riktig tur kan vi hade det klart om en månad, säger Nils Svartz, chef på Krisberedskapsmyndighetens Rakel-enhet.

Polisen i Skåne var först ut i landet med att börja testa det nya radiokommunikationssystemet Rakel. Det är ett digitalt radiosystem som bygger på ett rikstäckande nät av basstationer ungefär som mobiltelefonnäten.

Ljudkvaliteten i systemet var emellertid så dålig att polisledning ansåg att säkerheten för de patrullerande poliserna var hotad och slutade använda Rakel. Vissa förbättringar har gjorts, men ännu återstår en del arbete.

På måndagen gav regeringen besked om att Rakel-projektet får ytterligare 250 miljoner kronor. Pengar som bland annat ska användas till att betala för den komplettering av systemet som gjorts på vissa svårtillgängliga platser.

– Vi kan inte gärna vara utan täckning på till exempel Öresundsbron eller i Stockholms tunnelbana. Vi är glada att regeringen lyssnat på oss i de här bitarna, säger Nils Svartz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista