Tveksamt nyttjande av utländska enmansföretag

Billige Frasse i Höganäs blir första byggfirman i landet som har svenska kollektivanställda och samtidigt vill hyra in utländska småföretag. Byggfacket protesterar och har kallat byggföretaget till förhandling.
Det gäller 6-7 litauer som utförde markarbeten för byggfirmans räkning i somras. Det är inte förbjudet att hyra in utländska enmansfirmor, tvärtom i högsta grad tillåtet. Men Byggfyran i Nordvästskåne hävdar att de utländska hantverkarna inte är egna företagare. Facket menar istället att det handlar om skenarrangemang med dumpade löner som då konkurrerar med de svenska byggarbetare på ojusta villkor. - Håller jag mig inom lagens och avtalets ramar och inte gör något fel i den bemärkelsen så anser jag att det här är rätt, säger Benny Franssson som driver Billige Frasse i Höganäs. Förstår inte fackets invändning Orsaken till att han vill hyra in utländska enmansfirmor är delvis av kostnadsskäl, men han har inte räknat på hur mycket billigare det blir. Benny Fransson förstår inte riktigt varför facket har kallat till förhandlingar. - I det sista brevet från facket påstår de att de här arbetarna inte har giltig F-skattsedel men eftersom de inte skattar i Sverige så finns det ju ingen anledning att ha en svensk F-skattsedel, säger Benny Fransson. Vill pröva möjligheten Billige Frasse är först i landet med att hyra in utländska småförtagare och Benny Fransson vill undersöka möjligheten. - Är det tillåtet att använda de här entreprenörerna så är det ju ett smidigt sätt att stärka upp min arbetsstyrkan när vi behöver hjälp vid arbetstoppar. Skulle jag ha dem som personal året runt så skulle jag nog hellre välja en svensk anställd, säger Benny Fransson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".