Rhoca gilrättegång inledd

På tisdagen inleddes ytterligare en rättegång i kölvattnet av giftskandalen på Hallandsåsen för tio år sedan. Staten vill nu ha betalt av det företag som tillverkade det giftiga tätningsmedel som dödade fisk och kreatur och förgiftade tunnelarbetare.

Tio år efter giftskandalen skall Helsingborgs tingsrätt i ett första skede avgöra om företaget Rhodia är skadeståndsskyldigt. Staten vill ha 46 miljoner kronor som ersättning för miljöskadestånd som Banverket redan betalat till de drabbade. Staten hävdar att Rhodia inte berättade hela sanningen om det livsfarliga tätningsmedlet Rhoca Gil.

- Den som luras kan inte skylla på att den man lurade varit godtrogen. De har inte upplyst om att det är ett nervgift som är giftigt. De har upplyst att det är ofarligt i utblandat skick, vilket var fel, säger kammarråd Lars Sjöberg.

Om staten vinner denna så kallade mellandom inleds en ny rättsprocess som avgör hur mycket skadestånd företaget skall betala. Företaget Rhodia å sin sida tänker inte betala ett öre. Skanska och Banverket visste mycket väl att det var en farlig produkt, men man hanterade den slarvigt i en akut situation där Hallandsåsen läckte som ett såll, menar Rhodias advokat Claes Broman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".