Kortat straff för Alexandramannen

Den så kallade Alexandramannen, som i Malmö tingsrätt dömdes till elva års fängelse och livstids utvisning fick på onsdagen sitt straff sänkt av hovrätten med ett år till tio års fängelse och livstids utvisning.

– Det har blivit en liten sänkning, men jag är nöjd med straffets längd och att han utvisas, säger kammaråklagare Ulrika Rogland.

Den så kallade Alexandramannen dömdes för sexuella övergrepp mot 58 flickor i åldrarna 12 till 16 år från hela landet. Enligt åklagaren är det flickornas låga ålder, deras osäkerhet och tårar som sporrat honom till att begå övergreppen.

Han har under rättegångarna i tingsrätten hävdat att kontakterna med flickorna förmedlats på internet av en kvinna, en näthallick vid namn Alexandra som aldrig kunnat identifieras. Men vid slutet av förhandlingarna i hovrätten stod det klart att den gäckande Alexandra aldrig existerat.

Mannen har erkänt 40 fall av förledande av ungdom, men nekat till våldtäktsanklagelserna. Mannen, som tidigare är dömd för sexuella övergrepp och sagt att han haft kontakt med över 1 000 flickor. Han har använt internet för att det är lätt att få kontakt med flickor på chatsidor, lättare att kontrollera mötesplatser och alltså svårare att bli upptäckt. Hovrätten bedömde inte några av de sexuella övergreppen som grova därför sänktes straffet något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista