Kritiserat företag verksamt i Skåne

Det kritiserade företaget Baggium, som driver behandlingshemmet Baggershus i Göteborg, där det ska ha förekommit både kränkningar och våld, driver också den här typen av hem och friskolor här i Skåne. De två behandlingshemmen ska nu inspekteras av länsstyrelsen.

Ensamkommande flyktingbarn blandades med kriminella ungdomar, istället för utbildad personal använde man sig av dörrvakter och brottare, behandlingsprogram saknades, barn låstes in utan att man har tillstånd till de och det rapporteras om både kränkningar och fysiskt våld.

Avslöjade i radion
Sveriges Radios program Kaliber har i sina reportage avslöjat flera missförhållanden på företaget Baggiums behandlingshem Baggershus söder om Göteborg.

Och det kritiserade företaget driver också behandlingshem och friskolor här i Skåne. På hemmet i Göteborg behandlades bara pojkar men på de två hemmen i Skåne har man istället specialiserat sig på flickor med kriminell bakgrund och psykosociala problem.

Inga allvarliga brister i Skåne
Hemmen inspekterades för några år sedan av kommunerna där de ligger, utan att några allvarligare brister upptäcktes, men de två behandlingshemmen kommer inom kort att även bli inspekterade av länsstyrelsen.

Både Malmö och Höörs kommun har placerat unga pojkar på kritiserade Baggershus i Göteborg. Behandlingshemmet har efter Kalibers reportage stängts och kommunerna arbetar nu för att hitta nya alternativ för ungdomarna.

På socialtjänsten i Höör säger man sig inte ha upplevt några klagomål eller problem i samband med att en pojke från kommunen vistades på behandlingshemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista