Skolor dåliga på ljudanpassning

De skånska skolorna är dåliga på att anpassa sig till elever med hörselskador. Det visar en undersökning som gjorts för DHB, riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda barn, och där man kontrollerat ljudförhållandena i 78 skånska grundskolor.

– Bristerna har med akustiken att göra. Man sätter inte in akustikplattor och justerar inte golven. Ljudet är alldeles för högt. Det är svårt för alla att hänga med, och speciellt för hörselskadade elever, säger Lena Fernström, ordförande för den styrgrupp på DHB som jobbat med rapporten.

Undersökning, som gjorts tillsammans med bland annat Region Skåne och Lunds universitet, omfattar 24 av Skånes 33 kommuner. Undersökningen är en del i ett treårigt projekt för att förbättra skolsituationen för de cirka 850 elever med hörselskador som finns på de skånska grundskolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista