Sophämtning i Malmö ska bli bättre

Över 1 000 klagomål har kommit in till Va-verket i Malmö med anledning av problemen med sophämtningen. Men nu lovar den nya entreprenören Resta att man från och med ska ha kommit ikapp.

– Man har lovat att man ska tillsätta rejält med extra resurser. Både på den administrativa sidan och fler bilar, säger Monica Erlandsson, enhetschef vid avfallsenheten på Va-verket i Malmö.

Resta, som tog över sophämtningen i Burlöv och delar av Malmö den 1 april, har från början haft så kallade inkörningsproblem. Många hushåll har blivit utan sophämtning, och sammanlagt har Va-verket fått in över 1000 klagomål.

–Vi har haft definitivt haft fler reklamationer än vi brukar så vi förstår ju att en del av våra kunder inte fått den service de ska, säger Monica Erlandsson.

Jesper de Ruvo, vd för Resta Sverige, säger till P4 Radio Malmöhus att han inte vill uttala sig om problemen. Han säger att Resta bara gör sitt jobb och att det är kommunen som är ansvarig för sophämtningen. Han vill inte heller kommentera vad problemen berott på.

Men enligt personal på Resta i Malmö sattes mycket extraresurser in under torsdagskvällen och då räknade man med att hinna beta av alla kvarvarande felrapporteringar. Sophämtningen ska från och med under fredagen vara ikapp och fungera.

–Egentligen ska inte malmöborna behöva stå ut mycket längre utan vi försöker lösa de här problemen omgående, säger Monica Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista