Österlen får abbedissa

Lördagen blir en historisk dag på klostret Mariavall på Österlen. Då viger den katolske biskopen Anders Arborelius moder Tyra Antonia till abedissa. Det något som bara hänt en enda gång i Sverige sedan reformationen på 1500-talet, då Sverige blev protestantiskt.

Att Marivall valt en abedissa beror på att klostret blivit ett abedi. Det kan ett kloster bli när det funnits en viss tid och minst tolv nunnor avlagt de slutgiltiga löftena. På Mariavall finns det i dag 14 nunnor som gjort det.

När biskop Arborelius installerar Moder Tyra Antonia i morgon eftermiddag så får hon en ring och en stav eller kräkla som det heter som symboler för sin nya roll. Det väntas en rad internationella gäster till klostret.

- Som kloster i katolska kyrkan tillhör vi en världsvid kyrka och vi får gäster från Tyskland, Storbritannien, Danmark och Norge, säger Moder Tyra Antonia på Mariavall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista