Tyskland lockar byggherrar

Den skånska byggmarknaden är nu så het att de som driver företag i branschen börjar få problem. Priserna är för höga, och leveranstiden på byggmaterial har blivit alldeles för lång. Det anser flera skånska byggherrar som nu beger sig utomlands för att hitta lösningar.

Magnus Skiöld, VD på Midroc Development, är en av dem som nu söker sig till andra länder.

Under de senaste två åren har han märkt prishöjningar på uppemot 40 procent på såväl material som på entreprenader. Samtidigt har konsumentprisindex bara stigit med runt två procent.

–Det är inte rimligt längre. Det finns ingen harmoni mellan de här två siffrorna, säger Magnus Skiöld.

Samtidigt som priserna har höjts kraftigt har företagarna svårt att hitta personal och materialleveranser som förr tog några veckor kan nu ta flera månader, med förseningar och extra kostnader som följd. 

Att bygga bostadsrätter kan fortfarande vara lönsamt, men när det gäller byggandet av hyresrätter och kommersiella fastigheter går kalkylerna inte längre ihop.

För att lösa problemen tittar byggherrarna nu alltså på utländska marknader. För en tid sedan reste representanter för tio byggbolag till Tyskland där det just nu råder lågkonjunktur.

–Vi hittade mangrant några affärer vardera på plats, berättar Magnus Skiöld.

Framöver kan det även bli aktuellt med resor till Polen och Baltikum för de skånska byggföretagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista