God arbetsmarknad kan rädda studenter

En tuff sommar väntar många studenter efter att regeringen ändrat a-kassereglerna. På arbetsförmedlingen i Lund hoppas man nu att den goda arbetsmarknaden ska göra förändringen mindre kännbar.

– Det finns mycket jobb att söka så det är säkert många som har fått jobb redan innan de slutar studierna, säger Mona Mårtensson som är biträdande chef på arbetsförmedlingen i Lund.

Många studenter är nu för tiden äldre när de börjar studera, och har ofta jobbat före utbildningen och varit med i a-kassan. Tidigare har de haft rätt till a-kassa under somrarna, om man inte fått något sommarjobb, men sedan årsskiftet är det inte längre möjligt.

Mona Mårtensson på arbetsförmedlingen uppskattar att det tidigare varit ett hundratal studenter i Lund som varje sommar skrivit in sig på arbetsförmedlingen för att få ut sin a-kassa.

De studenter som inte lyckas få ett sommarjobb och inte längre kan klara sommaren med a-kassa kan nu tvingas söka socialbidrag. På socialförvaltningen i Lund har man emellertid inte förberett för någon anstormning. Chefen för ekonomiskt bistånd, Annika Pettersson, säger att det har varit svårt att tolka de nya a-kassereglerna och att man har samma beredskap som man brukar ha inför somrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista