Studenter oroade över A-kassestopp

Varje dag ringer det oroliga studenter till Sveriges förenade studentkårer efter att regeringen satt stopp för a-kassa på sommaren. Många skånska studenter vet nu inte hur man ska klara lovet, om man inte lyckas få sommarjobb.

- Särskilt studenter som har barn är oroade över hur man ska lösa försörjningen under sommaren om man inte får ett jobb, säger Elin Rosenberg som är ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Jobba istället
Regeringens ambition med regelförändringen i a-kassan för studenter är enligt Mårten Wennberg, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, att uppmana alla att söka jobb istället för att gå på en ersättning.

- Jag har tidigare kunnat stämpla de dagar jag inte fått jobb. Det är ju inte alltid man får full tid på sommarjobben, utan får hoppa in som timvikarie, säger Lotti Broberg, som läser till lärare på högskolan i Kristianstad.

Socialbidrag
Ingen vet riktigt hur många studenter i Skåne det handlar om som tidigare klarat somrarna med a-kassa, om man inte lyckats få sommarjobb. Men som vi berättade igår så uppskattar man bara på arbetsförmedlingen i Lund att det rör om ett antal hundra varje år, studenter som nu kan tvingas söka socialbidrag.

- Det blir min kära sambo som får hjälpa till. I värsta fall får jag söka socialhjälp. Man måste ju överleva, säger Lotti Broberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista