Pensionärer och studenter möts

På Malmö högskola tror man att studenter och pensionärer har mycket att lära av varandra. Nu bjuds pensionärer in till mentorsprojekt.

Mentorsverksamheten Näktergalen startade vid Malmö högskola för tio år sedan och sedan dess har cirka 900 studenter varit mentorer åt barn. Konceptet har varit så framgångsrikt att det spritts till andra europeiska länder. Och nu ska även pensionärer tas med i projektet.

- Vi bor ju rätt så segregerat i Malmö. Studenter lever sitt liv och seniorerna lever sitt. Jag tror att grupperna har mycket att lära av varandra, säger Carina Sild Lönnroth som håller i projektet.

Eftersom allt ännu inte är spikat har högskolan inte börjat marknadsföra nya Näktergalen, men att behov bland de äldre finns för satsningen är tydligt.

- Det kommer ofta hem någon och städar hos de äldre och man önskar att det fanns tid att den personen kunde stanna och prata lite, säger Lönnroth.

Även studenter verkar uppskatta kontakten med äldre.

- Jag har inte så mycket kontakt med äldre människor eftersom mina far- och morföräldrar inte lever längre, säger studenten Shukrije Berisha.

(.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista