Dom mot Escape fastslagen

Malmökrogen Escape gjorde sig skyldig till olaga diskriminering, när man nekade fyra unga män med utländsk bakgrund tillträde till krogen. Det menar hovrätten som på tisdagen slog fast tingsrättens dom och därmed utdömde 15 000 kronor var i skadestånd till de juridikstudenter som med dold kamera testade krogköer i bland annat Malmö.

Det var för två och ett halvt år sedan som ett antal juridikstudenter beslutade sig för att testa om det förekommer etnisk diskriminering bland krogar i storstäderna. De delade in sig i olika grupper, och på krogen Escape i Malmö nekades de med utländsk bakgrund tillträde till krogen, trots att deras kompisar med traditionellt svenskt utseende kom in. Alltihopa filmades, och i tingsrätten dömdes krogen för olaga diskriminering.

Men domen överklagades, krogen ville frias helt och Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, ville ha ett högre skadestånd än i tingsrätten, vilket man alltså inte fick.

Ulrika Dietersson, jurist på DO, menar att domen är oklar och inte motiverar om skadeståndets storlek hänger ihop med de metoder som använts. Hovrätten för Västra Sverige har nämligen dömt en krog i Göteborg till 40 000 kronor i skadestånd för olaga diskriminering:

Ulrika Dietersson säger att DO nog inte kommer att överklaga domen, medan de juridikstuderande funderar på hur de ska göra.

På krogen Escape vill man inte kommentera domen utan hänvisar till sin advokat, som vi sökt utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista