Förhandling i elektrikerkonflikten

Vid lunchtid på måndagen träffades återigen parterna och medlarna i den pågående elektrikerkonflikten. Om de inte kommer överens om ett nytt avtal kommer konflikten att utökas betydligt säger dom fackliga representanterna.  

Redan på morgonen trappades konflikten upp när ungefär tvåhundra elektriker vid ett 30-tal mindre företag runtom i landet togs ut i strejk.

Nu behöver Urban Strandberg och hans tretton kollegor på Jelmo i Landskrona kanske inte vänta så länge till på att få sällskap i strejkandet. Om parterna inte kommer överens vid mötet med medlarna så kommer det ett nytt varsel redan på måndagseftermiddagen som blir betydligt mer omfattande än de ungefär 250 strejkande som redan är uttagna i strejk.  Exakt hur stort varsel det blir vill elektrikerförbundets förhandlingschef Ronny Wenngren inte säga.

Den stora knäckfrågan är elektrikernas krav på att arbetsgivarna ska betala en avgift till facket för att de ska genomföra lönegranskningar, något som arbetsgivarna inte tänker gå med på, säger Åsa Kjellberg Kahn förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen EIO.