Strejk hotar på Bergaanstalten

Det kan bli strejk på flera fängelser i Sverige på fredag. Orsaken är beskedet från Kriminalvårdsstyrelsen att fångar ska få dela cell eftersom det är så ont om plats.
- Det här var droppen som fick bägaren att rinna över, säger en av fångarna i förtroenderådet på Bergaanstalten i Helsingborg. Vi hoppas att det här kommer ut så att folk på utsidan ser att vi också är människor, säger han. Fångarna på Bergaanstalten anser att det finns lösningar som akut kan lösa bristen på platser. - Ta hit baracker så att vi åtminstone får eget rum. Det är vi värda, säger en av fångarna. På Bergaanstalten kommer man bli tvungen att sätta fångar två och två i celler. - Det är en mycket besvärlig situation för fångarna och inte bra för personalen heller. Naturligtvis ökar riskerna när vi är dubbelbelagda, säger Annika Leijon, kriminalvårdsinspektör vid Bergaanstalten. Hon kan inte uttala sig om när fångarna återigen kan räkna med att ha eget rum. - Naturligtvis så fort som möjligt, men det krävs fler anstaltsplatser, säger Annika Leijon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".