Rättegång om diskriminering på camping

Sommaren 2004 när ett trettiotal romer ville ställa upp sina husvagnar på Sibbarps camping, vägrade den dåvarande arrendatorn att släppa in dem. Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, tog sig an fallet och på onsdagen inleds rättegången i Malmö tingsrätt.

Det var i juli 2004 som de 27 romerna, både barn och vuxna, anlände i sina husvagnar till Sibbarps camping i Malmö. Enligt DO ska de ha ringt i förväg och sagt att de ville hyra platser på campingen och hade då fått beskedet att det skulle gå bra eftersom det fanns gott om lediga platser men när de kom till Sibbarp så blev de nekade att komma in av den förre detta arrendatorn.

Han menade att campingen var fullbelagd men under tiden som romerna stod utanför släpptes flera andra husvagnsekipage in.

DO anser att det här är är ett solklart fall av etnisk diskriminering och stämde den förre detta arrendatorn. DO kräver nu 675 000 kronor i skadestånd, alltså 25 000 kronor för varje person som nekades tillträde till campingen.

Den förre detta arrendatorn förnekar brott, han håller fast vid att det var fullt på campingen. Han har erbjudit sig att betala ett skadestånd på totalt 10 000 kronor men den summan har inte motparten accepterat.

Rättegången i Malmö tingsrätt inleds på onsdagen och avslutas på torsdagen.