Lärare tar friår istället för sjukskrivning

Flera av lärarna i Lund som tar ut ett friår behöver kanske sjukskrivning eller annan hjälp istället, säger arbetsförmedlaren Marco Ricci. Problem på jobbet kan vara en orsak till att folk ansöker om friår.
Av dem som ansökt om friår i Lunds kommun är en fjärdedel lärare eller annan pedagogisk personal. Just i den gruppen är det flera av de som söker som istället borde vara sjukskrivna, säger Marco Ricci på arbetsförmedlingen i Lund, som har behandlat flera av friårsansökningarna: - Man använder det för att på något sätt rehabilitera sig. Och jag vet att man ibland missar kontakter med sjukvården. Man kanske skulle må bra av en behandling på något sätt. Komma bort från jobbig arbetsplats De allra flesta som ansöker om friår gör det för att kunna vidareutbilda sig eller för att göra något dom alltid drömt om, säger Marco Ricci, till exempel att resa jorden runt eller ett starta ett eget företag. Men det finns även de som ser det som ett sätt att komma ifrån en jobbig arbetsplats. Men det motivet visar sig inte förrän sent i processen, oftast när ansökan redan är beviljad. - Vi gör inga utredningar varför man tar friåret, utan man har ju rätt att söka och få det godkänt. Det vi kan göra är att uppmana dem att fundera på om de kanske inte skulle ha någon annan insats eller något annat stöd. Marco Ricci menar att det är mer social accepterat att ansöka om friår än att vända sig till en läkare med sina problem. Införs i hela Sveriges Möjligheten att ansöka om friår ska införas i alla kommuner i landet, det bestämdes i regeringens uppgörelse med miljöpartiet. Marco Ricci är positiv till att ge fler den chansen till utveckling, men efterlyser en diskussion om vilka som ska få friår. - Det vore bra med debatt om vad skillnaden är att ta friår och någonting annat om man inte mår riktigt bra. Ibland kan friåret vara en lösning men jag har svårt att tänka att det alltid är det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".