Koldioxidutsläpp höga från skånska bilar

När skåningarna köpte bilar förra året valde dom modeller som släpper ut mer koldioxid per kilometer än genomsnittet för nya bilar i Sverige. Det visar siffror som Naturvårdsverket, Vägverket och Konsumentverket tagit fram. Skåne hamnar långt ner på listan på artonde plats av Sveriges 21 län.

Koldioxid är den gas som bidrar mest till växthuseffekten. Effekten ökas av utsläpp från bland annat bilar. Om alla bilköpare valde den snålaste bensindrivna varianten av en bilmodell skulle koldioxidutsläppen minska, men det gör i alla fall inte de flesta bilköpare i Perstorp och Burlöv. Dessa två kommuner ligger högst i Skåne när det gäller hur mycket koldioxid de nyregistrerade bilarna släpper ut per kilometer.

Bäst i Skåne på att välja bilar som släpper ut relativt lite koldioxid är invånarna i Höör och Simrishamn. I snitt släpper de nya bilarna i Skåne ut 189 gram koldioxid per kilometer. När det gäller hela riket ligger Sverige högt när man räknar ut koldioxidutsläpp per kilometer. Sverige har den mest bränsleslukande bilparken i EU.

Men om man jämför med år 2005 står år 2006 ändå för en positiv trend i Skåne. De nya bilarna minskar koldioxidutsläppen med 2,3 procent jämfört med förra året.

Dessutom ökade antalet nyregistrerade bilar i Skåne som drivs av etanol eller fordonsgas, särskilt etanolbilarna ökar: De står för 6,2 procent av de köpta bilarna i Skåne 2006. Gasbilarna står för 0,9 procent.