Felräkning bakom gratiscyklar

Politikerna i Båstad räknade fel när de bestämde sig för att dela ut cyklar för att locka studenter att folkbokföra sig i kommunen. För att få den skatteeffekt man hoppades på måste inflyttningen bli fem gånger högre än vad politikerna trodde när de fattade beslutet för ett halvår sedan.

– I efterhand fick jag reda på att nettot blir 9 000 när en ny ungdom skriver sig här, säger socialdemokraten Anne Kjellberg.

Genom att dela ut cyklar till dem som studerar i Båstad hoppas kommunledningen kunna öka inflyttningen. När fler studenter skriver sig på orten ökar kommunens skatteintäkter. Nära 40 000 kronor per år sägs varje student vara värd för kommunens kassa. Efter att ett 20-tal studenter folkbokfört sig på orten skulle kampanjen ha betalat sig.

Det var vad politikerna fick reda på i höstas inför beslutet om att ge bort cyklar till inflyttande ungdomar. Socialdemokraten Anne Kjellberg har först ett halvår efter beslutet förstått att siffrorna är fel och att inflyttningen egentligen måste bli fem gånger större.

Socialdemokraterna var redan i höstas mot satsningen på gratiscyklar. Det var däremot inte moderaten Anette Åkesson. När hon får veta att underlaget är felaktigt blir hon tveksam till hur hon skulle ha röstat.

– Får vi reda på att det blev fel så gör vi inte om det. Är siffrorna rät kan vi göra om det, men vi måste utvärdera först, säger Anette Åkesson (m), kommunstyrelsens ordförande i Båstad.