1 000 nya jobb i Malmö

1 000 nya kommunala jobb och fler dagisplatser för barn till arbetslösa i Malmö. Det är några av satsningarna i det budgetförslag som den rödgröna koalitionen i Malmö presenterade på måndagen. 

– Minst 1 000 fler anställda kommer att finnas inom förskolan, skolan och äldre- och handikappomsorgen för att skapa bättre välfärd för malmöborna, säger Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Från och med nästa år kommer barn till arbetslösa få gå 30 timmar i veckan på dagis.

Senare under mandatperioden kommer även barn till föräldralediga omfattas av det.

I budgetens centrum står Malmös barn och ungdomar. Satsningar görs bland annat på fritidsgårdar och till elever med särskilda behov.

När Malmö växer med nya invånare krävs nya satsningar. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet satsar i sin budget närmare 920 miljoner kronor. Förutom till de yngre kommer även pengar gå till bland annat vård och omsorg och för att bekämpa hemlösheten.

Anja Sonesson, moderat oppositionsråd i Malmö, är inte lika imponerad. Hon tycker att det märks att vänsterpartiet fått stort inflytande över innehållet.

- Västern tycker att alla problem lösas bara man satsar pengar. Vi är mer intresserade av innehållet, säger Anja Sonesson.