Uppåt för nya skånska börsbolag

Flera skånska bolag är nu på väg att bli börsnoterade och för dem som nyligen blivit listade på börsen har det gått kraftigt uppåt.

Den gamla välkända stålgrossisten Bröderna Edstrand i Malmö, nu under det mer internationella namnet BE Group, börsnoterades i november har sedan dess stigit med över 60 procent och på Bjärehalvön finns Lindab i Grevie som börsnoterades i december och som har stigit med drygt 70 procent. Båda bolagen har stigit klart mer än vad börsen har gjort i övrigt.

Den allmänna kursstegringen på senare år har medfört att allt fler bolag nu står på kö till olika börslistor.

Det gäller till exempel Cellavision på Ideon i Lund som tillverkar utrustning för blodanalys. Bolaget hamnar på den mindre nordiska börslistan First North senare i år.

Det gäller också fastighetsbolaget Annehem med den kände företagsledaren Greg Dingizian som tidigare gjorde ett inhopp som HSB-chef för att rädda den skruvade skyskrapan Turning Torso undan ekonomisk katastrof. Hans nya bolag Annehem har köpt en lång rad fastigheter i centrala Landskrona och deltager också i jättesatsningen på Hyllie i Malmö.

Ett annat nytt börsbolag blir Nedermans i Helsingborg, världsledande inom luftrening på industrier med 20 bolag i olika länder, bland annat i Indien och Kina.

Många fler skånska bolag står på tur för att söka sig in på någon av de halvdussinet olika börslistorna.