Genmodifierad potatis i jorden

Trots protester så börjar man att sätta genmodifierad potatis i Feleberga utanför Broby i Östra Göinge. Företaget Plant Science Sweden har inga planer på att avbryta försöksodlingen för att få fram en potatis som är resistent mot bladmögel.

– Vi tror att det finns ett önskemål hos konsumenten att minska användningen av växtskyddsmedel i potatisodlingen, Kristofer Vamling som är informationsansvarig på företaget...

Odlingsförsöken i Feleberga utanför Broby går ut på att få fram en potatis som är resistent mot bladmögel. Om försöken faller väl ut skulle enligt företaget Plant Science Sweden användningen av växtskyddsmedel minskas med 40 ton årligen i Sverige.

Men odlingarna med den genmodifierade potatisen har mött protester från en del i Östra Göinge och Greenpeace har polisanmält Jordbruksverket som handlagt ärendet. Men det här är alltså inget som påverkar planerna på att fortsätta odlingarna.

För att möta reaktionerna hade Plant Science Sweden tidigare i veckan ett informationsmöte i Broby och Kristofer Vamling hoppas att det ökat förståelsen för odlingarna.