Kd i Ystad drar tillbaka debattartikel

Kristdemokraterna i Ystad backar nu från sin tidigare debattartikel, där de krävde tuffare flyktingpolitik. Artikeln ansågs av många som rasistisk och fick flera medlemmar att lämna den lokala partiavdelningen.

På tisdagen publiceras en ny, omarbetad version av debattartikel i Ystads allehanda.

– Vi har blivit anklagade för att vara rasister, och vi känner oss djupt kränkta. Styrelsen har beslutat att vi tar tillbaka den artikeln och skriver en ny, säger Pernilla Magnusson, ordförande för kristdemokraterna i Ystad.

Det var i förra veckan som kristdemokraternas ledning i Ystad publicerade debattartikeln i Skånska Dagbladet. I artikeln skrev man bland annat att lagen om hets mot folkgrupp är ett angrepp på yttrandefriheten, att folk som gömmer flyktingar ska dömas för skyddande av brottsling, och att några minoritetsgrupper som man menar är problematiska ska avlägsnas från Sverige.

Debattartikeln har hyllats på rasistiska hemsidor, men har blivit starkt kritiserad inom partiet. 15 medlemmar i lokalavdelningen i Ystad har hoppat av på grund av artikeln. Men det är inte den interna kritiken som gör att artikeln nu formuleras om, menar Pernilla Magnusson.

– Nej, det är det inte. Det bestämde vi redan i förra veckan. Vi var inne på det redan tidigare att vi nog tagit ut svängarna lite för mycket. Alla är vi människor och kan göra fel, och då får vi ju erkänna det.