Danskt Öresundskontor läggs ner

Samtidigt som pendlingen över Öresund ökar, ser det nu ut som att informationskontoret Öresunddirekt i Köpenhamn stängs, eftersom ingen vill betala för det.

Kontoret fungerar som ett rådgivningscentrum för pendlare, och en nedläggning skulle göra det krångligare både för svenskar och danskar.  

– Det blir problem för danskar som vill jobba eller bosätta sig på andra sidan sundet. Sedan får det konsekvenser på det svenska kontoret, eftersom det är danskarna som sköter vår gemensamma hemsida, säger Ulf Pauli på länsstyrelsen i Skåne, som är samordnare för Öresunddirekt på den svenska sidan.

Sedan Öresundsbron byggdes har det funnits två informationskontor för pendlarna – ett i Malmö och ett i Köpenhamn. Idag är det Köpenhamns kommun som betalar för kontoret i Danmark, och i framtiden var det tänkt att det danska näringsdepartementet skulle betala, men det vill man alltså nu inte.

De anställda på kontoret i Danmark är uppsagda till 30 juni, och det är i så fall då kontoret kommer att stängas, om inte finansieringen löser sig. Det är emellertid viktigt att det finns kontor på båda sidor sundet, tycker Ulf Pauli.

– Vi har ju ett informationsansvar. Har vi inte Öresunddirekt kommer ju frågorna till respektive myndighet, säger han.