Bostadsbyggandet minskar kraftigt

Andelen bostadsbyggen som påbörjas i Sverige minskade kraftigt under det första kvartalet i år. I Skåne är nedgången 85 procent, vilket är betydligt större än i resten av landet.

En av de första saker som den borgerliga regeringen gjorde efter valsegern i höstas var att avskaffa subventionerna för att bygga hyresrätter. Istället ville man att marknaden skulle styra byggandet. Den 1 januari i år försvann subventionerna, något som nu börjas synas på byggmarknaden. 

Enligt preliminära siffror från SCB så påbörjades, under det första kvartalet i fjol, byggandet av över 4 800 lägenheter i flerfamiljshus i Sverige.  Under samma period i år så har man bara börjat bygga knappt 2500 stycken, en minskning men över 48 procent.

Men i Skåne är minskningen ännu större. Mellan januari och mars ifjol så började man i Skåne bygga 1 337 lägenheter i flerfamiljshus, i år var samma siffra bara 223, alltså en minskning med nästan 85 procent.

Minskning i Skåne är därmed betydligt större än i de andra storstadsregionerna, både i Västra Götaland och i Stockholmsregionen minskar byggstarterna, men inte alls lika kraftigt som i Skåne. Den del av Skåne där byggstarterna minskar mest är i Malmö Lund området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".