Branschorganisation tror på fler hyresrätter

Trots att regeringens subventioner försvunnit så kommer byggandet av hyresrätter i Skåne inte att minska på sikt. Däremot kommer de hyresrätter som byggs att bli lyxigare. Det säger Bo Adling som är chef för branschorganisationen Sveriges Byggindustrier i Helsingborg.

–Det är ingen drastisk förändring vad gäller hyresrättsproduktionen utan det är ett litet glapp, säger Bo Adling.

Den 1 januari i år försvann den statliga subventionen av byggen av hyresrätter. I december i fjol kastade de skånska byggherrarna in massvis av ansökningar om att få starta byggen som då skulle hinna bli subventionerade.

Som vi kunde berätta igår så minskade nybyggandet av hyresrätter kraftigt under första kvartalet i år, men enligt Sveriges Byggindustrier så beror det här helt enkelt på att rekordmånga projekt inleddes innan årsskiftet och inte på att subventioneringen försvunnit. Och enligt en rundringning bland byggföretagen som Sveriges Byggindustrier gjort så kommer nyproduktionen av hyresrätter nästa år vara uppe i samma nivå som under 2005 och 2006.

–Det vi har gått ifrån planekonomi till marknadsekonomi där konsumenternas efterfrågan styr och då spelar det stor roll hur ekonomin ser ut, den privata ekonomin, samhällsekonomin, sysselsättningen och det gör att vi ser positivt på hyresrättsbyggandet framöver, menar Bo Adling.

Men de hyresrätter som kommer att byggas i framtiden kommer också vara mer exklusiva tror Bo Adling.

–Nu är det andra kundgrupper som efterfrågar hyresrätter och det finns en acceptans för högre hyresnivåer och en friare hyressättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".