MKB hotar stoppa nya hyresrätter

Trots ambitionen att bygga fler lägenheter till rimliga priser blir det kanske inte så många nya hyresrätter i Malmö. Stadens kommunala bostadsbolag, MKB, hotar att stoppa nya byggprojekt. Anledningen är de skenande priserna på fastighetsmarknaden och i byggbranschen.

Det säger Sonny Modig vd för MKB, som hävdar att smärtgränsen inte är långt borta.

– Jag kommer att dra några projekt för vår styrelse på måndag och de ligger definitivt på smärtgränsen för vad som är möjligt att motivera. Vår ekonomi tål projekten men om vi inte får hejd på prisutvecklingen kommer vi inte kunna starta nästa projekt, säger Sonny Modig.

Han efterlyser långsiktigthet och dialog med leverantörerna för att få hejd på prisökningarna.

För trots MKBs goda ekonomi är alltså nya byggprojekt i farozonen och att sluta bygga hyresrätter rimmar illa med Malmös ambition att bygga fler.

– Det är en komplikation och det kan också vara en del av problemet att våra leverantörer vet att det finns stora förväntningar på att vi ska bygga gör att man kanske inte är lika förhandlingsbar som man skulle vara i en annan situation, menar Sonny Modig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".