Matrester blir biogas och biogödsel

Nu ska dina gamla bananskal bli biogas och biogödsel. I varje fall om du bor i tex Kävlinge, Tomelilla, Skurup eller någon av de andra 14 sydskånska kommuner som nästa höst kommer kunna lämna matrester till återvinning.

Det är Sysav biotec i Malmö som nu bygger en stor matavfallsanläggning för att ta hand om matrester.

– Biogasen kommer att användas som fordonsbränsle och biogödseln kommer att användas som ett näringsämne som vi kommer att sprida på åkermark, berättar Martin Hallmer planerings- och miljöingenjör på Sysav biotec.

Sedan tidigare har det funnits matavfallshantering i Helsingborg och Kristianstad. Men snart ska alltså även du som bor i sydvästra och sydöstra Skåne också kunna slänga mat med bättre samvete. Din gamla mat ska som sagt bli återvunnen och bli biogas och biogödsel.

Till hösten nästa år beräknas anläggningen stå färdig. O när den väl är i gång så räknar man i första hand att kunna ta hand om 10tusen ton mat per år. Vilket motsvarar runt 167 000 personers årliga matavfall. Det är matrester från restauranger, skolmatsalar, butiker och hushåll som kommer att återvinnas.

Det kan bli dyrare med avfallshantering i vissa kommuner säger Martin Hallmer men det behöver det inte bli. Det ska inte heller betyder mycket merjobb för hushållen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".