Snart slut på vapenamnestin

Den här veckan är det slutspurt att lämna in vapen hos polisen. Ett par dagar till kan man lämna in vapen på de lokala polisstationerna.

I Nordvästskåne har man hittills fått in 350 vapen; hagelgevär, mausergevär och mindre pistoler som folk inte vill eller ens bör ha hemma mer.  

Dessutom har det lämnats in drygt fyrahundra kilo ammunition och däribland några 22 millimeters sprängpatroner, berättar Torben Pedersen, ansvarig för vapeninlämningen. 

Hos polisområde Malmö berättar vapenhandläggare Christina Broddesson att man hittills fått in 260 vapen, varav omkring 100 pistoler och revolvrar och resten gevär, bland dem ett automatvapen modell Kalashnikow. Totalt har man också fått in ammunition i en mängd av 270 kilo.

Syftet med vapenamnestin är att få bort vapen som inte används eller saknar licenser så att de inte hamnar i fel händer vid inbrott. I Malmö säger statistiken att antalet rån med skjutvapen är dubbelt så högt som i resten av landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".