Åklagare vill ha stränga straff för Domstensknark

Åklagare Margareta Bong yrkade på stränga straff, över tio år, för huvudmannen och ytterligare en medlem i Domstensligan.  Ligan, som från början bestod av sju män och en kvinna, avslöjades i höstas när de smugglade hundratals kilo hasch från Danmark över Öresund till Domsten norr om Helsingborg.

Tre av männen greps i oktober i Domsten och i en bil på väg därifrån. Smugglarna trodde då att de smugglade drygt 80 kilo cannabis, men i själva verket hade polisen hittat det nergrävda knarket utanför Hornbaek i Danmark och bytt ut det.

Utredningen visar enligt åklagaren att sammanlagt minst 300 kilo cannabis har smugglats vattenvägen till Sverige under förra året.

I dagens slutplädering i säkerhetssalen i Helsingborgs tingsrätt yrkade åklagaren på stränga straff för dom flesta inblandade. Förutom de två toppfigurerna från Halmstad ville hon se ytterligare två, också halmstadbor, dömda till minst sex år.

En 47-årig inte tidigare straffad halmstadbo trodde åklagaren kommit med mest av en slump och för att han är båtkunnig och i det fallet kunde hon tänka sig gå ner till några års fängelse.

En 53-åring från Norrköping som fungerat som kurir och transporterat cannabisen från Amsterdam till Danmark är den ende som berättat något av värde under förhören och genom att han angivit inte bara sig själv utan också de andra kunde åklagaren tänka sig en strafflindring i hans fall.

Den 32-åriga flickvännen till huvudmannen har inte varit inblandad i själva smugglingen utan bara haft hasch hemma och här räcker det med skyddstillsyn, tyckte åklagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".