Gömda flyktingar får egen mottagning

Sedan drygt två månader tillbaka finns en fast mottagning i Malmö där gömda flyktingar kan söka vård gratis. Mottagningen drivs av läkare och sjuksköterskor som jobbar ideellt för att hjälpa dem som har svårt att få vård någon annanstans.

– Gömda flyktingar är rädda att söka offentlig sjukvård. De är rädda att man har något rapporteringssystem till myndigheter eller så. Men det behövs egentligen mest därför att de inte någon rätt till sjukvård, säger sköterskan Åsa Wieslander som är en av de ideella krafterna bakom den nyöppnade mottagningen.

Den som är gömd får betala 845 kronor för ett vanligt besök på vårdcentralen och 3000 kronor eller mer för ett besök på akuten eller specialistavdelning. Besök som inte är akuta ska dessutom betalas i förskott. Det är mycket pengar. Speciellt med tanke på att de gömda ofta inte har några inkomster alls.

På mottagningen för gömda är vården kostnadsfri. Verksamheten bygger på frivilliga insatser från personer som på olika sätt har koppling till vården så som läkare och sköterskor. Ekonomiskt är de beroende av gåvor från privatpersoner och frivilligorganisationer.

Sköterskan Åsa Wieslander berättar att hittills har ett 10-tal gömda kommit till mottagningen.

– De som har kommit hit har fått kunskap om oss när de vänt sig till någon annan organisation som Röda korset eller Asylgruppen.

Åsa Wieslander tycker att det här är viktigt, inte bara för flyktingarna som söker vård.

– Vi som svensk sjukvårdspersonal vill inte avvisa någon patient för att de inte kan betala. Vi anser att det är en mänsklig rättighet att få vård när man är sjuk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".