Malmö kan få spa på Lernacken

Malmö stad vill sälja mark och byggnaden som tidigare innehöll öresundbroutställningen ute på Lernacken.  Kommunen har kommit överens med en köpare som vill betala 40 miljoner.

– Vi köpte anläggningen för 25 miljoner, nu säljer vi den med byggrätter för en högre summa. Vi får då också marken runtomkring iordninggjord, säger Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu.

I veckan fattar tekniska nämnden i Malmö beslut om marken vid det nuvarande Luftkastellet. Om köpet går igenom kommer fyra utvalda arkitektkontor börja skissa på ett förslag till en ny anläggning med byggstart tidigast om två år.

Det rör sig om 20 000 kvadratmeter för hotell-, spa- och konferensgäster som kan ge upp emot 200 nya arbetstillfällen. Den nuvarande paviljongen är 2 500 kvadratmeter stor.

Det är företaget Choice hotels Scandinavia med en årsomsättning på 4,3 miljarder kronor som vill driva ett spa i stil med Hasseludden utanför Stockholm. Home properties heter företaget som ska hyra ut till Choice.

Petter A Stordalen äger Choice och är majoritetsägare i Home properties. När den runt 500 miljoner kronor stora investeringen vid brofästet kan betala sig vill han inte sia om.

– Men vi gör det för att vi också tror att det är lönsamt, säger Petter A Stordalen, Choice hotels Scandinavia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".