Höftfrakturer opereras inte i tid

Patienter med höftfrakturer riskerar och dö då de inte opereras i tid. Var fjärde patient på sjukhusen i Lund och Malmö får vänta på operation för länge.

Varje år opereras cirka 2 000 personer i Skåne som fått höftfraktur efter att ha ramlat. Enligt socialstyrelsen ska de opereras inom 24 timmar, men det är en bit kvar innan det kravet är kravet är uppfyllt.

Sämst är Lund och Malmö, där drygt var fjärde patient med bruten höft inte opereras inom ett dygn. Det visar en sammanställning som precis gjorts över 2006.

– Det är inte acceptabla skillnader, men det var väntat att de största sjukhusen skulle ha de största problemen, säger Stefan Rydén, som är medicinsk rådgivare på Region Skåne.

Bättre ser det ut i Helsingborg, Kristianstad och Ystad där ungefär 90 procent av patienterna opereras inom 24 timmar.

Sjuksköterskan Ami Hommel har gjort en avhandling där 478 patienter från Lund som opererats för höftfraktur ingått. Hon konstaterar att dödligheten är högre hos patienter som får vänta i mer än 24 timmar på operation. De har fler vårddygn och får ofta komplikationer. Det skapar onödigt lidande för patienterna.

– Den här gruppen blir bara större och större eftersom de som är äldre blir allt fler, så det är viktigt att ta tag i det här, säger Ami Hommel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista