Barngrupperna på fritids växer

Det blir allt färre personal på fritidshemmen i Skåne, och skillnaderna mellan kommunerna är stora. Det visar ny statistik från Skolverket. Värst är läget i Skurups kommun.

– Just nu har vi 38 barn. Det kan låta jättemycket och vissa dagar känns det också men de dagarna vi är tre stycken är det betydligt bättre än de dagar vi är två, berättar Joakim Engblom, fritidspedagog på Östergårdens fritidshem i Skurup.

Stora skillnader
I Skurups kommun har en fritidspedagog i snitt ansvar för 30,8 barn, det är nästan elva barn fler än genomsnittet i landet. Även i Helsingborg och Staffanstorp är läget nästan likadant. Men skillnaderna mellan de skånska kommunerna är stora. I till exempel Lomma har en anställd i snitt bara hand om tolv barn.

Grupperna har växt
Grupperna på fritids har vuxit de senaste åren och belastningen på personalen ökat.

– Jag tycker inte att det ser katastrofalt ut men det är klart när jag ser verksamheten kan jag tycka att det är hemskt många barn och jag funderar ibland på om det skulle kunna gå att göra annorlunda, säger Marie Eklund, rektor på Östergårdsskolan.

Kvalitetsnätverk bildat
I Skurups kommun har fritidspedagoger från alla fritidshem nu gått samman i ett kvalitetsnätverk, där de vill träffa politikerna och diskutera hur verksamheten på fritids ska se ut.

– Vi vill ha svar på vad politikerna vill ha av oss och när vi har fått deras svar kommer vi att begära vilka resurser vi kommer behöva för att kunna åstadkomma deras önskemål, säger Joakim Engblom.

Men även om det är många barn på fritids, trivs nioåriga Donika Metaj bra på Östergårds fritids.

– Det är många barn men det är rätt kul när det är många barn, säger hon.