Dödsolyckor med cykel ökar

Dödsolyckorna med cykel ökar i Skåne och speciellt cyklisterna i Malmö lever farligt. Nu vill Vägverket att kommunen gör något åt problemen.

Hittills i år har åtta cyklister dött i den skånska trafiken. Det är tre fler än under hela förra året. Senast i söndags så dog en 44-årig kvinnlig cyklist när hon blev påkörd av en bil i en rondell norr om Eslöv.

Cykelolyckorna har blivit färre under hela 2000-talet, men börjar nu öka igen och speciellt Malmö har varit hårt drabbat.

- Malmö stad håller ju på att bli en cykelstad samtidigt som det finns mycket tung industri inne i stan och det ställer till problem. Korsningen Amiralsgatan-Norra Grängesbergsgatan är särskilt drabbad, säger Marie Fröjd, fordonsingenjör Vägverket.

Nu vill Vägverket att kommunen gör något åt problemet. På tisdagen ska Marie Fröjd träffa företrädare för Malmö stad och det hon framförallt vill diskutera är förändringar i stadens mest olycksdrabbade vägkorsningar.

- Det kan handla om att ändra cykelvägens utformningen så att cyklisten kommer ut i trafiken tidigare i korsningen eller så flyttar man överfarten från korsningen.