Rättegång mot före detta Exitmedarbetare

På tisdagen börjar rättegången mot en före detta Exitmedarbetare som är misstänkt för bedrägeri. Vid flera tillfällen ska han ha tagit betalt för sina föreläsningar på skolor runt om i Skåne, trots att han samtidigt hade lön från Exit .

Exit är en organisation som hjälper avhoppade nazister att lämna den nazistiska rörelsen och under några år var Exit verksam i Skåne.

Den åtalade mannen var anställd av Helsingborgs ungdomsråd och var bland annat ute på olika skolor och berättade om sina år som nazist. Men vid flera tillfällen ska han också ha lurat till pengar.

Åtalet handlar om att han vid tio tillfällen hösten 2002 och våren 2003 ska ha fakturerat skolor i åtta kommuner på drygt 50 000 kronor, trots att han själv fick lön från Exit.

De åtta kommunerna hade också varit med och finansierat verksamheten och skulle, som en motprestation från Exits sida, inte betala deras föreläsningar om nazism.

Utredningen om bedrägeriet har tagit flera år. Sommaren 2003 polisanmäldes mannen av Exits huvudman, Helsingborgs ungdomsråd. Förra året tog åklagare upp ärendet och på tisdagen ska fallet upp i Helsingborgs tingsrätt.