Utlagda matinköp upprör

Hemtjänst i Västra Innerstaden i Malmö ska inte längre handla mat åt vårdtagarna. Från och med 1:a november ska ett privat företag ta över tjänsten. Något som upprör pensionären Marianne Burman, eftersom hon då inte kan fortsätta handla i sin vanliga butik.
– Jag blir så förbannad så jag har inte kunnat läsa tidningen ens. Jag kommer inte att acceptera det och inte de som bor här heller. Vi vill ha vår gamla vanliga affär. Fram till nu är det hemtjänst som handlat mat åt Marianne och ett 500-tal andra personer i stadsdelen Västra Innerstaden. Men det nya företaget som i framtiden ska sköta inköpen samarbetar bara med tre butiker. Marianne har i många år skickat sin hemtjänst till den butik som hon anser vara den billigaste och hon Marianne menar att hon kommer förlora pengar. Omsorgen viktigast Bengt Forsberg, ordförande i Västra Innerstaden, menar att kommunen måste anlita det privata företaget av ekonomiska skäl. - Ska vi klara ekonomin så är det bättre att människorna får den omsorg de ska ha och servicen kommer sen. Kan det inte bli dyrare vårdtagarna när de själva inte får välja vilken butik de vill handla i? - Det är möjligt att det blir, men för stadsdelen så blir det effektivare och framför allt ekonomiskt fördelaktigare med den här upphandlingen. Man kan inte tillgodose de önskemål som varje individ har.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".