Busschaufförer frustrerade av sitt jobb

Arbetsmiljöverket granskar just nu transportföretaget Arriva, som har sin huvudsakliga verksamhet i Skåne och granskningen visar att Arriva inte är sämre än någon annan.

– De är väl varken bättre eller sämre än de andra kollektivtrafikbolagen som finns. Det finns likheter och olikheter, säger Lars Liljekvist, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har granskat Arrivas verksamhet och intervjuat ett 40-tal av företagets bussförare i Skåne och Småland

– Det finns en allmän frustration hos många arbetstagare när det gäller arbetsmiljön. Det handlar mycket om oro över utsattheten med rånrisk. Det är i grunden ett ensamarbete där man är utlämnad till sig själv och sina egna möjligheter att påverka situationen, säger Lars Liljekvist.

Men bussförarna är mycket nöjda med att de flesta bussar nu är utrustade med övervakningskameror, vilket har minskat stök, hot och våld.

Vad gäller anonymt våld som stenkastning, så anser Lars Liljekvist att problemet är arbetsgivarens och samhället. Ett problem för Arbetsmiljöverket är att det bara får ställa krav på bolagen som utför arbetet, men inte uppdragsgivarna som Skånetrafiken.

– Vi ser det som positivt om även uppdragsgivarna omfattas av den här lagstiftningen när det gäller ansvaret för arbetsmiljön, säger Lars Liljekvist.

Arbetsmiljöverkets rapport blir klar om två veckor.