Ingen sand från Sandhammaren

Ystad kommun får inte lov att ta sand från Sandhammaren för att bekämpa erosionen vid Löderup. Det här beslutade regeringen på torsdagen.

– I hela EU och i USA används den här tekniken. Den anses vara den mest miljövänliga, säger Erling Alm, teknisk direktör i Ystad.

År 2003 så sade den dåvarande socialdemokratiska regeringen nej till Ystad kommuns begäran om att ta sand från Sandhammaren, Och idag så säger alltså även den borgerliga regeringen nej till planerna. Men kommunen ger inte upp för det.

– Vi har två vattendomar. Enligt den ena så är vi skyldiga att lägga ut sand. Den hade vi tänkt ta ifrån den eroderade sanden, den sand som legat på stranden en gång. Men detta beslut så måste vi ta sanden från någon annanstans. Danska företag har redan hört av sig. Då tar de sanden från samma Östersjö, men från andra platser. Ett annat alternativ är att ta sand ifrån land, säger Erling Alm, teknisk direktör i Ystad kommun.

- Jag tycker att det är ett långsiktigt beslut. Nu måste man sätta sig ner och tänka på alternativa lösningar. Det finns gott om mark att erbjuda villaägarna, så att husen kan flyttas, säger Göran Göransson, byalagets ordförande i Löderup.