Hasslarp ska få nytt ansikte

I flera år har invånarna i samhället Hasslarp utanför Helsingborg kämpat för en uppfräschning av byn och det gamla bruksområdet.

Hasslarp är kanske mest känt för det sedan många år nedlagda Sockerbruket. Området blev närmast ökänt de år då en av de stora kriminella mc-klubbarna höll till där.

Kristina Nordstedt som är ordförande i byföreningen Byabetan pekar ut en av skamfläckarna. Det är en plåtkontruktion som går ut över Hyllingevägen från bruksområdet över Hyllingevägen.

- En gång i tiden var det ett transportband för kalk, säger Kristina Nordstedt ordförande i Byabetan i Hasslarp.

Den gamla transportören ser rätt skranglig ut men det finns mer, intill går även brukets gamla betbrygga i betong över hyllingevägen och även den och själva betmottagningen inne på bruksområdet såg sina bästa dagar för länge sedan.

Politiker, tjänsteman och brottsförebyggande rådet gjorde en trygghetsvandring i Hasslarp för ett år sedan. En rad förslag på förbättringar presenterades, däribland att betbryggan och transportören ska rivas men det lär dröja.

Framtidsplaner finns för Hasslarp men det är på sikt och det senaste halvåret har arbetet gått i stå, säger Rolf Karringer på brottsförebyggande rådet. Han betonar dock att en del har gjorts bland annat har Helsingborgs kommun forslat iväg bilvrak, det har städats och röjts upp.

Byabetans ordförande Kristina Nordstedt konstaterar att det är tungrott att få till en förändring och nu börjar hoppet tryta.

- Förhoppningarna börjar komma på skam. Vi jobbar på det men kan inte göra mer än att försöka påverka kommunen och kommanditbolaget, säger Kristina Nordstedt.