Helsingborg närmar sig kulturbeslut

På onsdag ska kulturnämnden i Helsingborg att besluta om en ny kulturverksamhet. Vi har tidigare berättat om stora förändringar på Dunckers kulturhus.

Fredriksdals museer och trädgårdar och Sofiero blir en sammanslagen administrativ enhet. Helsingborgs bibliotek får kultur i närområden på sin lott. Hela barn- och ungdomsverksamheten, som idag finns utspridd, bland annat på Dunkers, samlas i begreppet Fri kultur.

Museumdelen blir en administrativ tillsammans med konst, scen och Kulturmagasinet. För verksamhetscheferna kom förslaget som en överraskning.

- Det blir nya konstellationer med geografiska spridningar i varje box. Ingen är sammanhållen på ett och samma ställe, det är en svår fråga att hantera. Alla verksamhetschefer får söka sina jobb, om de finns kvar, säger Per Lindahl, chef på Fredriksdals museer och trädgårdar.

Många anställda på Fredriksdal är bestörta över det nya förslaget.

– Stämningen på Fredriksdal är fortfarande i chocktillstånd, vi har ju gjort vårt jobb så bra, säger Annika Malmgren, ansvarig för information och marknadsföring. 

I nästa vecka fattar Kulturnämnden beslut i frågan.

– Nu har vi haft en vecka på oss att reagera. Förhoppningen är att de tagit till sig de synpunkter som kommit fram, och då även kritiken, säger Jasmine Kristiansen, programansvarig på Fredriksdals museer och trädgårdar.