Lokala bondeföreningar bildar konkurrerande bolag

Bondekooperationen Svenska Lantmännen får konkurrens. Nu bildar elva mindre lokalföreningar i Skåne och Halland ett gemensamt bolag för att ta upp konkurrensen med en av landets största koncerner.
- Det här görs vi för att uppträda som en grupp gentemot våra leverantörer, för att kapa bort marginalled, komma direkt till tillverkaren och få vår insats den kortaste vägen ut till bonden. Det bygger på samverkan, säger Torgil Johansson, lantbrukare i Södra Åby. Det är sex föreningar i Skåne och fem i Halland som vid årsskiftet bildar Lantmannaföreningar i samverkan AB. Alla 2 300 lantbrukare som är medlemmar i dessa föreningar har under de senaste månaderna gått ur lantbruksjätten Svenska Lantmännen. En av orsakerna till det är att de vill sätta stopp för den monopolliknande ställning som Lantmännen har på den svenska marknaden. - Det viktigaste är att marknadskrafterna fungerar, annars kan vi inte få insatserna till rätt pris och marknaden fungerar inte i ett monopol, säger Torgil Johansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".