Fredsvakter på Köpenhamns gator

Hittills har det varit lugnt på gatorna Danmark i samband med de EU-toppmöten som hållits där i samband med att man är ordförandeland i EU. Men när regeringscheferna samlas till det stora toppmötet i mitten av nästa månad väntas stora demonstrationer på Köpenhamns gator.
Därför förbereder sig både poliser och tuffa fackföreningsmän på att hålla ordning och de kommer att få hjälp av en grupp pensionärer. Äldre vaktar fred Gruppen ”Äldre vaktar fred” består av nio mormödrar och en morfar som tänker vara med ute på gatorna under EU-toppmötet. De säger att kravallscenerna från Göteborg och Genua inte får upprepas när tiotusentals demonstranter kommer till Köpenhamn. 74-åriga Agnete Engberg berättar att de äldre fredsvakterna ska gå med i utkanten av demonstrationstågen och försöka sprida gott humör. Äldre slår man ju inte på Även om det varit lugnt på gatorna så här långt fruktar många att bråk kan uppstå mellan poliser och demonstranter under toppmötet i december då avtalet om EUs utvidgning ska skrivas under. Men Agnete Engberg är inte rädd för att råka illa ut - äldre slår man ju inte på, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".